Chaplinille utopiaa – meille nykyaikaa

Chaplinille utopiaa – meille nykyaikaa

Oivalluksia robotiikasta -tilaisuus vakuutti yli sata osallistujaansa, että Satakunta todellakin on robottirannikko. Alue näytti parasta osaamistaan ja kutsui asiantuntijoita muualtakin esittelemään, missä robotiikka-alalla tällä hetkellä mennään.

Tuottavuutta lisätään robottien avulla monin eri tavoin. Mobiilirobotti liikkuu sujuvasti sille osoitetulla alueella ja kuljettaa vaikkapa työkaluja. Yhteistyörobotti nostaa raskaita esineitä ja työskentelee turvallisesti yhdessä ihmisen kanssa.

Erään tilaisuudessa puhuneen, robotteja valmistavan yrityksen edustajan mukaan robotit ovat tuottavuuden lisäykseensä nähden jo liiankin halpoja, kun teollisuusrobotin voi hankkia alle sadalla tuhannella eurolla. Näkökulmakysymys. Edullinen hinta tuo robotit monen yrittäjän saataville ja auttaa Suomen tapaista maata kilpailemaan valmistuksesta halvemman työvoiman maiden kanssa. Robotit eivät ole vieras ilmiö enää sairaanhoidossakaan.

Charlie Chaplinin elokuvan Nykyaika ikimuistoisessa kohtauksessa kahdeksankymmenen vuoden takaa mekaaninen laite syöttää maissintähkää Charlie-paralle, joka purukalustoineen kovasti yrittää pysyä koneen tahdissa. Robottien avusta ihmiselle on unelmoitu kauan. Me elämme aikaa, jolloin niitä päästään toden teolla hyödyntämään.  Elokuvan mestarin tapainen inhimillinen kaukonäköisyys ja luovuus näyttävät toivottavasti tietä.

Elina Hykkönen
Pirkanmaan liitto