Site icon Villimpi Länsi

Ratkaisuja ruokaloiden ruokahävikkiin: tekoäly ennakoi tulevan menekin

Suomi päätti puolittaa ruokahävikkinsä. Työtä riittää, sillä pelkästään ruokapalvelusektorilla muodostuu eri syistä 61 miljoonaa kiloa hävikkiä vuosittain. 

Etelä-Pohjanmaalla ryhdyttiin vuonna 2019 toimeen julkisten suurtalouskeittiöiden hävikin vähentämiseksi. Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SeAMK) ja Vaasan yliopiston Wasteless-hankkeessa kehitettiin ruokahävikin seurantaa ja ruoan menekin ennustamista aiempaa tehokkaammaksi mm. koneoppimisen avulla.

Kesällä 2021 alkaneessa jatkohanke Pajatsossa jatketaan hyvin alkanutta työtä, sillä kehitetyn ennustemallin tulokset ovat lupaavia.

Lue lisää ruokahävikkihankkeista.